Mochila tasker – tapestry metoden

tp15farveskifthalvslut Har du set nogle af de smukke tasker, som kaldes Mochila tasker (på engelsk Mochila bags), som bruger metoden tapestry hækling, og vil bare så gerne igang, men ved ikke, om du kan lave dem. Så er du landet det rigtige sted. Jeg vil gennemgå hvor man kan søge efter “opskrifter” og hvordan man hækler efter tapestry metoden.

Først vil jeg lige fortælle, at jeg laver dem anderledes, end det oprindeligt er meningen. Meningen er du skal hækle fastmasker, men jeg har valgt dobbelt fastmasker, fordi det er sværre at se garnet, der føres med rundt og du har større mulighed for at lave skarpe kanter.

Bagdelen ved at hækle dobbelt fastmasker, er at indvendig i tasken, kan du mere tydeligt se farven på garnet, du fører med rundt. Det har jeg så valgt at ignorere, da jeg alligevel vil have for i mine tasker.

Dette her er ikke en slavisk opskrift, hvor du går fra det ene til det andet, jeg forudsætter at du kan følgende ting:: 

Magisk ring
Hækle rundt
Tag ud mens man hækler rundt
Hækle kædemasker
Hækle fastmasker
Hækle dobbelt fastmasker (du kan her se, hvordan man hækler dobbelt fastmasker: her)
Skifte farve (du kan her se, hvordan man skifter farve: her) 

Opskrifter til Mochila tasker, findes ikke som normalt i skriftlig form. Det vil sige, at jeg har fundet en opskrift, som du kan købe, hvor der både er den skrevne (som du er vant til – dog på engelsk) og så diagrammer.

Den kan du finde her:  

Hibiscus bag 

Ellers findes de “kun” som diagrammer. Og her er det ikke hækle diagrammer men billede diagrammer.

På Pinterest.com kan du bruge søgeordene “crochet tapestry” eller “crochet Mochilla bags”. Der vil fremkomme en hel del billeder af netop sådanne billede diagrammer.

Sådan her, ser et eksempel på et billede diagram ud 

Som du kan se på eksemplet, så er billedet opdelt i en forfærdelig masse små firkanter. Hver firkant repræsenterer én farve og én fastmaske.

Og så er det ellers bare at gå i gang med at hækle…..og dog lige et par gode råd, inden jeg viser tapestry metoden.

Jeg vil råde dig til, kun at køre med 2 farver i den første taske. Få tapestry metoden ind under huden, inden du begiver dig i gang med at hækle med flere farver. 

Mht. garn, så vil jeg anbefale dig at bruge en enkelt tråd 8/8 bomuld. Hvis du er skrap til at føre garn med rundt, så kan du godt hækle med 2 tråde 8/4 bomuld for hver farve.

Taskerne hækles i spiral  i siderne- altså du afslutter ikke taskerne med en kædemaske men fortsætter rundt og rundt i siderne.. Det vil sige, du kan godt afslutte med kædemaske, som du plejer at gøre, men så kommer den her kedelige stribe op langs tasken.

Har du valgt et mønster, som har to farver, så skal du starte med at hækle med 2 farver rundt. Er tasken med 3 farver, ja så er det 3 tråde, du skal hækle rundt med, hvor du hækler med den ene farve og de to andre farver føres med rundt, mens man hækler med den ene farve. Dette for at tasken er ens tyk fra start til slut.

Hækl hele tasken med dobbelt fastmasker, se link for oven, hvordan dobbelt fastmasker hækles.  Dette af 2 grunde; Den/de farver du tager med rundt, når du hækler kan ikke ses så tydeligt igennem dobbelt fastmasker. Den anden grund er at man nemmere kan mingelere med maskerne (halve masker) mht. at få så skarpe farveskift som muligt.

Først hækler man jo den her runde (eller ovale) bund. Her det vigtigt at påpege, jeg vælger at hækle med dobbelt fastmasker, mens jeg tager ud. Jeg afslutter hver runde med en kædemaske, men kun i bunden. 

Jeg starter med at lave 8 fastmasker i en magisk ring. 

Nu fortsætter jeg så med dobbelt fastmasker rundt. Husk at afslutte hver runde med en kædemaske. I runde 2, tager jeg en maske ud i hver maske. Det vil sige, jeg først trækker nålen ned i den maske, jeg lige har hæklet og fører en tråd op på nålen (der er nu 2 løkker på nålen).

tp01start

Så fører jeg nålen ned i næste maske og henter en tråd op. Der er nu 3 løkker på nålen.

tp02slut

Nu fører jeg så en tråd gennem alle 3 løkker på nålen. Det er din første dobbelte fastmaske.

Vi skal huske her i runde to, at vi skal tage ud i hver maske, det vil sige, du fører igen nålen ned i den sidste maske og laver en almindelig fastmaske.

tp03start

Nu laver du igen en dobbelt fastmaske. Sådan fortsætter du runden ud. Du har nu i alt 16 masker.

Ved farveskift, gælder som i alle andre masker, at du tager sidste gennemtræk i masken før, med den nye farve. Det vil sige, at er det en hel runde, så laver du en kædemaske med den nye farve, og fortsætter med at hækle runden med den nye farve, mens du fører den gamle farve med (se selve tapestry forklaringen længere nede).

tp06km

tp07farveskiftrunde

I runde 3, er det hver 2. maske, du skal tage ud. I 4. runde hver 3. maske osv.

Sådan fortsætter du til du har den ønskede diameter på tasken. 

Når du har den ønskede diameter, så skal du lige tjekke, hvordan mønsteret er på siderne. Hvis mønstret gentages efter f.eks. 25 masker og det ikke går op i det antal masker, du har som den sidste runde i bunden, så lav en ekstra runde og tag ind eller tag ud, så det passer med at deles med de 25 masker. 

Lad os tage udgangspunkt i ovenviste eksempel. Tæller du ternene i rækkerne, så er der 20 masker. Men her er der så en lille fælde, for at det skal se ens ud hele vejen rundt, så skal du kun tælle de 19 masker, som er gentagelsen.Det vil sige, at når du er færdig med din bund, skal den kunne deles med de 19 masker. Gør den ikke det, så tag ind eller tag ud, som det lige passer bedst i en ekstra runde.

Nu skal du så til at starte på dine sider. For at få en pæn overgang fra bund til sider, så hækler du en runde, hvor du kun hækler i bageste maskeled. Husk stadig at hækle dobbelt fastmasker – men kun i bageste led.

tp08forrestemaskerundfaerdig

Tapestry metoden 

Så er vi klar til at gå i gang med at lære tapestry metoden.

Det er ret simpelt, du skal bare føre den/de tråd(e) ( = farve(erne)) med rundt, som du ikke lige hækler med lige nu.

Som du kan se på billedet, hækler jeg med den mellemblå farve. Mens jeg fører den lyseblå farve med rundt. Det du gør, er at føre nålen ned i den maske, der nu skal hækles, samtidig så fører du den lyseblå (hvis den ikke allerede er det) op ovenpå nål, og så henter du under den lyseblå tråd og ind igennem masken en tråd frem til nålen. 

tp00garnfoeres

Et lille hint: Når du har hæklet en 4-5 masker, så træk forsigtigt i den tråd, som du fører med rundt. Dette for at den ligger så fladt som muligt og dermed ikke kan ses så tydeligt. Du må dog ikke stramme for meget, så kommer dit hækletøj til at bue.

Mit eksempel, er med 2 farver i alt.

Jeg har hæklet lidt op ad siderne (husk i siderne skal du ikke tage ud længere), Nu vil jeg så skifte til den mellemblå farve, så i masken før, jeg vil skifte, hækler jeg en dobbelt fastmaske, dog uden at trække igennem alle 3 masker til sidst.

tp11farveskiftstart

Jeg tager nu den mellemblå farve og trækker igennem de 3 løkker på nålen. Nu har du skiftet farve og kan fortsætte med de antal masker, du vil have i den mellemblå farve.

tp12farveskift

Når jeg så skal skifte retur til den lyseblå farve, ja så gør jeg det samme igennem. Masken inden den lyseblå farve skal starte, hækler jeg, så der er 3 løkker på tråden. Hækl nu med den lyseblå farve igennem alle 3 løkker. Og du er klar til at hækle med lyseblå igen.

Husk hele tiden, at den farve, du ikke hækler med, den skal følge med rundt. 

Når jeg så kommer til runden efter, ja så gør jeg det samme – altså hækler hen til masken før den mellemblå farve og så trækker igennem de 3 lyseblå løkker på nålen med den mellemblå farve. 

Som du kan se på billedet herunder, så passer det ikke helt med at kanten bliver lige, når jeg har hæklet 3 mellemblå masker, som i forrige runde.

tp13farveskifthalvstart

Hvis vi hæklede med fastmasker, ja så var der ikke noget at gøre ved det. Men vi har jo valg at bruge dobbelt fastmasker, så nu kan vi lege lidt.

Det jeg gør, er at jeg henter en tråd i samme maske med samme farve garn (altså mellem blå), så nu har jeg 2 mellemblå farver på tråden. Istedet for at hente endnu en mellemblå farve, ja så henter jeg i stedet en lyseblå farve. Så der er en lyseblå og 2 mellemblå løkker på nålen.

tp14farveskifthalvstart2

Nu fører jeg så den lyseblå tråd ind i alle 3 løkker på nålen. Og jeg fortsætter så med lyseblå.

Som I kan se på billedet, så giver det en mere skarp farvekant.

5 comments

 • Hej Anja.
  Tak for din fine forklaring. Jeg har nu købt opskriften til de to tasker på Etsy der hedder Hibiscus og Blossom, men i opskriften fremgår det ikke at det er hæklet med to tråde, så nu er jeg lidt forvirret… garnet er ligeledes ikke bomuld, men akryl, tror jeg.
  Hvad gør jeg så? Følger jeg bare den købte opskrift med det garn der står men kan jeg så godt hækle dobbelte fastmasker, som du beskriver? Når man bruger dobb. fastmasker vil garnforbruget så stige lidt? Jeg ville gerne hækle det i Scheepjes Color Crafter, for de har så mange skønne farver, men det er 100% akryl.
  Tusind tak for dine råd og for en god side.
  Mvh. Nette

 • Hej Nette,

  Tak for dine fine ord 🙂

  Jeg hækler i bomuld og 2 tråde, for at gøre tasken mere fast, så den færdige taske ikke klapper så let samme.

  Du kan godt hækle den i akryl og enkel tråd. Men så skal du have syet noget for ind i tasken, som er stift.

  Om du hækler den dobbelt fastmasker eller enkelt fastmaske er ligegyldig. De fleste opskrifter anbefaler enkelt fastmaske. Jeg har valgt dobbelt fordi jeg synes, det giver en pænere look farve mæssigt.

  vh
  Anja

 • Tusind tak for svaret, Anja. Jeg har nu købt 10 ngl. af hver farve – altså 20 ngl. til en taske…. jeg har nemlig købt 8/8 bomuld og løbelængden er ikke så lang, så der vil helt klart blive slugt en del.
  Jeg vil prøve mig frem mht. dobb. fastmasker – jer er mere nervøs for at jeg glemmer det hver anden gang, så tasken bliver et mix max af dobb. og alm. fastmasker
  Men jeg kan godt se, at tasken vil blive mere formstabil med 8/8 bomuld, så nu glæder jeg mig til at komme i gang.
  Rigtig god weekend, Anja.
  Kh. Nette

 • Hej igen Nette,

  20 nøgler er alt for meget, er jeg sikker på.

  Når du nu har 8/8 garn, så skal du ikke hækle dobbelt 8/8 garn er det samme som 2 tråde 8/4 garn.

  Du kan dog bruge 2 tråde – det bliver mere fast – men det bliver også meget meget større.

  Også en god weekend til dig

  Vh
  Anja

 • Hej igen Anja.
  Kan jeg mon kontakte dig på email? Det ser underligt ud, synes jeg og i hæklegruppen på fb skriver de at jeg skal tage ud flere gange og hækle i bageste løkke, men jeg tror ikke det er fejlen. Man kan se garnet på den anden side…
  Jeg havde faktisk kun købt 12 ngl i alt, men hende garnbutikken påstod at det var alt for lidt… nu må vi se. Ellers er der garn nok til et par køkkenhåndklæder